Au, inima mea!!

Au, inima mea!!

15/02/2021 Articole 0

Cu ceva saptamani ma intorceam de la spital cu o colega. In metrou, in timp ce discutam, am observat o tanara de 20 de ani ce se uita insistent la noi. Dupa cateva statii isi face curaj sa ne abordeze spunandu-ne ca si-a dat seama din conversatia noastra ca suntem medici. Ne intreaba apoi usor speriata daca ar trebui sa mearga la camera de garda, pentru ca are o durere in piept care se duce in umar de cateva ore.
Sunt convinsa ca toti am simtit la un moment dat o durere in piept… fizica (probabil si metaforica..:)). Cum sa stim daca este cazul sa ne speriem, sa mergem la medic, daca durerea este intr-adevar de la inima sau poate e…indigestie?
Durerea toracica este cel mai frecvent motiv de prezentare la camera de garda pentru pacientii peste 15 ani. Caracterele acesteia variaza de la persoana la persoana. Poate fi ca o lovitura de pumnal, o durere surda sau o compresie. Chiar daca durerea in piept poate fi semnul unei boli de inima, poate avea si alte cauze comune mult mai putin grave. Numai 13 % din vizitele la camera de garda pentru dureri toracice sunt de fapt legate de o afectiune a inimii.
Aflarea cauzei durerii este uneori dificila si pot fi necesare analize sangvine, radiografii, CT sau alte teste pentru punerea unui diagnostic. De obicei insa, un istoric amanuntit luat de personalul medical ne poate arata cauza.
Cand este durerea toracica grava?
Bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate si principalul simptom al pacientilor ce fac un infarct miocardic acut este durerea in piept. Termenul de durere este insa inselator. Durerea de inima nu este intotdeauna o durere clasica, si nu este totdeauna in piept. De aceea noi folosim termenul de angina pectorala. Aceasta se traduce prin senzatie de strangere in piept. Nu este doar o lectie de semantica. Sunt oameni care nu recunosc senzatia pe care o au ca durere si pot face un infarct stand linistiti acasa.
Care sunt cauzele durerii toracice?
Afectarea urmatoarelor structuri poate duce la durere toracica:
• Peretele toracic, incluzand coastele, muschii si pielea
• Spatele, inclusiv coloana vertebrala, nervii si muschii spatelui
• Plamanul, pleura (foita care inveleste plamanii) sau traheea
• Inima, inclusiv pericadul (sacul ce inveleste inima)
• Aorta
• Esofagul –cel mai frecvent BRGE.
• Diafragmul
• Durere iradiata din cavitatea abdominala, inclusiv de la organe ca stomacul, vezica biliara si pancreasul.
Fiecare boala poate avea semne si simptome clasice, insa pot fi si prezentari atipice, iar de multe ori simptomele se suprapun. Varsta, sexul si rasa pot influenta prezentarea bolii astfel ca personalul medical trebuie sa ia in considerare toate aceste variabile inainte de a ajunge la un diagnostic.
Cand este durerea in piept de la inima?
Cum poti sa iti dai seama daca ar trebui sa te ingrijorezi? Sunt doua lucruri la care trebuie sa ne gandim cand decidem daca durerea este ingrijoratoare sau daca putem exclude o boala de inima
• Caracterele durerii
• Riscul persoanei care prezinta durerea.
Simptomele tipice de angina sunt:
• Compresie toracica, apasare sau durerea ca o „gheara”. Pacientii descriu aceasta senzatie ca o greutate care apasa pe piept. Durerea este localizata de obicei in partea stanga a pieptului deasupra ultimelor coaste, dar de cele mai multe ori nu o pot localiza cu exactitate.
• Respiratie grea
• Transpiratii, greata, anxietate
• Durere care se duce in umarul stang, pe mana stanga sau in gat sau mandibula.
• Apare de obicei in timpul efortului fizic, la acelasi prag de efort.
Ce alte simptome are un infact miocardic?
Acestea sunt simptomele tipice si prezenta tuturor acestor caracteristici trebuie sa ne ingrijoreze.
Multi pacienti au insa simptome atipice.
• Durerea nu este pe partea stanga: uneori se afla pe partea dreapta, in centrul pieptului si uneori este la baza sau chiar in abdomen.
• Absenta durerii: unele persoane nu simt nici o durere. De obicei au o respiratie mai grea.
• Durere ascutita, sau simptome asemanatoare indigestiei.
Care sunt factorii de risc pentru o boala de inima?
Celalalt factor pe care trebuie sa il luam in considerare cand incercam sa decidem daca durerea din piept este data de o afectiune a inimii sunt factorii de risc. Este o diferenta mare intre aceeasi durere in piept la o femeie de 20 de ani fata de un parbat de 50 de ani, diabetic si fumator. Factorii de risc pentru boala de inima sunt:
Varsta– riscul de infact creste progresiv, la barbati de la 45 de ani iar la femei de la 55. Poate aparea si sub aceasta varsta, dar este mult mai putin probabil.
Sexul– barbatii au un risc mai mare decat femeile
Genetica– daca un membru apropiat al familiei are boala cardiovasculara riscul tau este mai mare. Riscul este mult crescut daca acel membru al familiei are sub 50 (barbat) sau 60 de ani (femeie).
Fumatul– fumatul ucide mai mult prin infarct decat prin cancer pulmonar. Uneori le-as recomanda pacientilor sa se lase de fumat si sa se apuce de hobbyuri mai putin periculoase, cum ar fi sporturile extreme, dresajul pitbulilor sau prinsul sulitelor..:)
Hipertensiunea si diabetul
Colesterolul crescut.
Cu cat sunt prezenti mai multi factori de risc, cu atat este mai probabil ca durerea sa fie de la inima. Daca nu exista nici unul din acesti factori de risc, mult mai probabil ca durerea sa aiba o alta cauza.
Cand nu este durerea din piept legata de inima?
Sunt cateva simptome care ne indreapta gandul departe de boala de inima:
• Durerea este ascutita si pe o perioada scurta – durerea ca un junghi care dureaza cateva secunde nu este de obicei de origine cardiaca
• Durerea care persista ore intregi – durerea de inima cedeaza de obicei in repaus in 20-30 de minute. Singura durere de inima care persista peste aceasta perioada de timp este cea din infarct.
• Durerea se agraveaza cu miscarea – durerea care creste in momentul in care apasam pe acea zona, sau care se agreveaza cu respiratia este cel mai probabil de la muschii sau oasele cutiei toracice.
• Durerea pe care o arati cu degetul – durerea de inima este greu de localizat.
• Cedeaza la antiinflamatoare.
Sper ca aceste sfaturi sa va ajute. Este bine sa stim simptomele durerii de inima si sa ne cunoastem factorii de risc. Daca aveti o durere ingrijoratoare, adresati-va unui medic. Daca aveti risc crescut si simptome clasice de durere anginoasa, prezentati-va la camera de garda sau chemati ambulanta.
 
 
 
Dr. Andreea Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *